Бъди домакин на мобилната изложба „Окупираме дома ти“ за 2 седмици!

От 15 юли до 20 октомври 2021 г. 30 души във Велико Търново, Габрово и София ще имат възможност да бъдат домакини на мобилната изложба „Окупираме дома ти“. Изложбата  е резултат от едногодишната програма на ТАМ Велико Търново „От октомври до октомври“.

Желаещите да приемат изложбата в дома си, ще имат 2 седмици, в които да подредят произведенията и по този начин да влязат в ролята на куратори. В този период домакинът може да отвори своя дом за приятели или да организира специално откриване и да покани гости.

Ако сте от Велико Търново, Габрово или София, попълнете този кратък формуляр, за да заявиш желание да приемеш мобилната изложба в дома си!

Ние ще изготвим график и ще се свържем с вас по реда на записването, за да уточним подробностите по взимането и предаването на изложбата. Побързайте!

Public vs Domestic

Превръщането на домашното в публично пространство, разминаването на границите между лично и споделено, вътрешен и външен свят е основната тема, която изложбата „Окупираме дома ти“ изследва.

Тя е резултат от съвместната работа на артистите Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов, Християна Йорданова, куратора Мартина Йорданова и резиденция No Point Atelier, село Баланите.

По-надолу може да разгледате произведенията на петимата артисти. Всяка една от творбите може да бъде купена на цена 70 лв., а цялата изложба е на цена 250 лв. Произведенията се вземат, след като изложбата приключи своето турне.

Организатор на инициативата е пространство за социални и културни събития ТАМ Велико Търново. Изложбата е част от едногодишната програма „ТАМ от октомври до октомври“, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Етапи на работа

След отворена покана жури в състав Атанас Тотляков, Деница Милушева, Маргарита Доровска, Мартина Йорданова и Мирослав Живков избра петимата артисти, които да работят по проекта.

На следващия етап кураторът Мартина Йорданова посети ателието, в което всеки един от художниците работи. Срещата – на живо или онлайн, позволи куратор и артист да се опознаят и да се прекрачи границата между домашното и публичното пространство.

Последва онлайн съвместна работа между художниците, куратора и No Point Atelier, където се проведе тридневна резидентската програма. Резултатът е мобилната изложба „Окупираме дома ти!“.

Последният етап е подреждането на изложбата във Вашия дом!

Видео от резидентската програма в No Point Atelier

Кураторът Мартина Йорданова представя творбите

Теодор Генов и Андреа Попйорданова

Теодор и Андреа решиха да работят с текстил и да ушият знамена, след като привършиха с процеса на ситопечат в No Point Atelier, и по този начин символично да окупират дома Ви. Зинът, който те създадоха към знамената показва още едно измерение на концепцията на изложбата.

Научи повече за Андреа Попйорданова

Научи повече за Теодор Генов.

Вяра Бояджиева

Вяра посвещава своето изображение на ситопечат на пътуването – босите крака са здраво стъпили на земята, в позиция на стабилност, неподвижност, застопорени. А птицата е пътуването, летенето, небето, мечтите и разбира се, неизменен символ на свободата, онази която няма граници и не обитава конкретни пространства.

Научи повече за Вяра Бояджиева

Петър Чиновски

Петър взима за изходна точка на своето изображение тестът на Роршах. Според него в теста всичко е видимо, но никое значение не е очевидно. Аналогична е ситуацията и в публичната среда – всичко е достъпно, но нищо не е разкрито. На пръв поглед изглежда просто и очевидно, но изисква интерпретация, за да бъде „разкодирано“. Този процес често разкрива повече за интерпретиращия, отколкото за интерпретираното. Исторически в прилагането на теста се очаква от пациента да разкодира неразпознаваемо изображение, за да подскаже неща, които сам не би могъл да каже за себе си. Тази абстракция на мисълта по темата проличава и в създаденото от Петър изображение.

Научи повече за Петър Чиновски

Християна Йорданова

Християна ползва дома и дървото като препратки към личното и публичното. Пейката, която стои на входа на къщата или блока, но е извън тях, сякаш има за задача да свърже тези два елемента, като едновременно очертава връзката и границата между тях.

Научи повече за Християна Йорданова

Изложбата е част от едногодишната програма “ТАМ от октомври до октомври”, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

1 thoughts on “Бъди домакин на мобилната изложба „Окупираме дома ти“ за 2 седмици!

  1. Pingback: Бъди домакин на мобилната изложба „Окупираме дома ти“ за 2 седмици! - Портал vcentara.com – добрите дела, намерения и случаи на едно място!

Вашият коментар