#БъдещеЗаКДК – как върви ремонтът?

Here is info in English and how to donate for the campaign #FutureForKDK.

В края на 2021 г. ни се иска да се похвалим, че ремонтът на сградата на Клуба на дейците на културата е завършен, барът работи и организираме любимите ни дискусии, филмови прожекции, изложби, партита. Реалността обаче е, че все още имаме много работа!

Прекрасната новина е, че заедно свършихме страхотна работа и напредваме с всеки изминал ден, за да стигнем до заветния миг на официално рязане на лентички и разливане на шампанско! Това се случва благодарение на всички нас, които вярваме в общностната инициатива Бъдеще за КДК и даваме своето време, средства и енергия за постигането на съвместната ни визия! Благодарни сме, че сме част от този красив процес!

А сега нека ви разкажем какво сме постигнали досега.

Събрани дарения от кампанията #БъдещеЗаКДК

От старта на дарителската кампания на 12 юли до 20 декември 2021 г. са събрани 18 373,70 лв.

Повече от половината (9 668,30 лв.) са постъпили като регулярни дарения през нашата Patreon страница! Останалите са дарени по банков път, Pay Pal или по време на събития в подкрепа на каузата.

Общо 86 души са избрали да ни подкрепят през Patreon, PayPal или по банков път, а хората, включили се в събития в подкрепа на каузата, надвишава 200! Ето как може и вие да помогнете за каузата:

  • Чрез дарение по банков път (сметка в лв.) 
    • Сдружение „ВТ Ивентс“
    • IBAN: BG15BPBI79311028842301
    • BIC/SWIFT: BPBIBGSF
  • Чрез дарение през PayPal: http://www.paypal.com/paypalme/futureforKDK.
  • Като станете наш Патрон – www.patreon.com/tamvelikotarnovo.
  • Организирайте благотворително събитие.

Разходи за ремонтни дейности

13 796,12 лв. са изхарчените до 20.12.2021 г. средства във връзка с ремонта на сградата на Клуба на дейците на културата.

А ето и малко конкретика – за осветление и електрическа инсталация (2 438,87 лв.), ВиК услуги (662,11 лв.), строително-монтажни дейности (2 071,33 лв.), разчистване и извозване на боклук (577,22 лв.), материали (577,43 лв.), работа по метална дограма (5 869,20 лв.), ремонтни дейности по покрива на сградата (1 600 лв.).

Какво сме ремонтирали досега?

Още през май месец започнахме дейности по разчистване и изхвърляне на боклуци. Във всички акции се включиха десетки доброволци.

Продължихме с избиване на мазилката по стените и таваните до разкриване на тухлената конструкция. А под червения мокет открихме красиви мраморни плочки.

Започнаха ремонтните дейности по ВиК и ел. инсталацията. Монтирахме осветлението в основното помещение.

Милен Джановски доброволно подкрепи каузата и безвъзмездно ремонтира стълбите на ул. Велчо Джамджията и подмени част от улуците. Извършихме ремонтни дейности по покрива на сградата. Основната цел – спиране на течовете.

Започна изработването на метална дограма, а помещението за бъдещета баня и тоалетна беше разчистено.

Всички ремонтни дейности следват проекта, който беше безвъзмездно изработен от архитектурно студио Atelier AI.

Ремонтът не може да ни спре!

Докато вървят ремонтните дейности, дворът на КДК беше домакин на не едно и две събития от месец май досега. Събирахме се, за да гледаме късометражно и документално кино, да откриваме изложби, да слушаме звуци и да сътворяваме музика. Говорихме си за дизайн, общностно изкуство и култура, а за децата имаше куклен театър и парти за Хелоуин! Запознахме се с нова художествена литература, събирахме историите на квартала и четохме живи книги.

Междувременно се сдобихме със запомняща се нова визуална идентичност. Тя е дело на талантливия дизайнер Паул Воггенрайтър, който толкова се вдъхнови от търновската атмосфера, че избра да остане и работи в града.

ТАМ от октомври до октомври

С подкрепата на Национален фонд „Култура“ осъществихме една отдавнашна мечта за продуциране на съвременни културни продукти made in Велико Търново.

5-ма млади артисти създадоха съвместна изложба с помощта на куратора Мартина Йорданова по време на творческа резиденция в No Point Atelier. Мобилната изложба „Окупираме дома ти“ обиколи домовете на 30 души във Велико Търново, Габрово и София. Закупи си авторска творба на Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Тодор Генов или Християна Йорданова.

Квартал Варуша Юг беше домакин на четири концерта на групите Ropotamo CO, Основно ветрове и ДевиРа, trohi и КАКЕ? А запис от лайф изпълненията издадохме на винили благодарение на Pressure Mastering студио в с. Стефан Стамболово. Провери как да се сдобиеш с плоча.

Варуша Юг е в центъра и на друга значима арт творба, създадена от Студио за документален театър Vox Populi. Туристическа обиколка с добавена стойност или театрален тур из улиците на Старо Търново – това е ТАМ ТУР Варуша Юг. Едно представление, което събира и разказва историите на къщите и хората от квартала.

Какво предстои?

През 2022 г. продължаваме с ремонтните дейности в КДК. Но освен с материалната страна на сградата, ще се занимаваме с нейната история, живите истории от спомените на търновци, архитектурната ѝ значимост и функции. С други думи ще създадем архив на КДК, който ще послужи за вдъхновение на артистични творби на десет утвърдени и по-млади артисти. Очаквайте и новия ни сайт, който ще отразява обновената ТаМ идентичност.

Това ще се случи с подкрепата на Национален фонд „Култура“, като пак с тяхна помощ предстои КДК да се сдобие с климатична инсталация и саунд система.

Вълнуваме се силно за това, което предстои и нямаме търпение!

С пожелание за весели и спокойни зимни празници от екипа на ТаМ!

Вашият коментар