ТАМ представя Вяра Бояджиева

Вяра Бояджиева е следващият артист ог програмата ТАМ от октомври до октомври, който ви представяме. Тя израства в Люксембург, където завършва Европейското училище с френски BAC. След това следва “Илюстрация и комикс” в Художествената академия в Болоня, Италия. След завръщането си в София работи като доброволец за „Света на Мария“ като аниматор за проекта им „Изкуството е за всички“. 

Рисува и за първия изцяло импровизиран мюзикъл в България „NEW, The Improvised Musical“. Следва магистратура „Детска илюстрация“ в Cambridge School of Art и оттогава работи за две английски издателства „Walker Books“ и „Flying Eye Books“. 

Вяра илюстрира корици на книги, а самата тя е автор на две такива. Word trouble разказва за Рони и разглежда темата дали ни трябват думи, за да сме щастливи. Induli пък изследва бунта, a заглавието означава “хълм” на южноафриканския език кхоса. От тази книга е и вдъхновението за илюстрацията, с която печели годишната награда за илюстрация „Student Illustrator of the Year Runner-Up“ от Victoria & Albert Museum, Лондон. Повече по темата от самата нея в интервю за музея.

Илюстрацията, с която печели годишната награда за илюстрация „Student Illustrator of the Year Runner-Up“ от Victoria & Albert Museum, Лондон

Вяра вижда ролята на илюстратора като човека, който създава връзката с читателя, и го кани да бъде съ-разказвач в историята. А водещото в нейните илюстрации е да разкрива емоции и да предава историята чрез силни композиции и контекст. 

“Don’t make me cry”

Последвайте Вяра в инстаграм: vyaraboya, а тук ще намерите портфолиото ѝ. Задължително обърнете внимание на оригиналните методи за борба със сълзите при рязане на лук в серията “Don’t make me cry”. 

Проектът “ТАМ от октомври до октомври” се осъществява с помощта на Национален фонд “Култура”.

Вашият коментар