ТАМ от октомври до октомври 2020/2021

Различната 2020 г. и подкрепата на всички наши патрони позволи на екипа на ТАМ да планира нови начинания и един по-различен сезон 2020/2021 г. Тази година предвиждаме не само да ви представяме изкуство и култура, но и да подкрепяме артисти да творят в своите области. Планираме да организираме събития, които да са максимално съобразени със ситуацията по света. И всичко това с фокус Велико Търново и региона!

Щастливи сме, че Национален фонд култура също видя потенциала в идеята ни и поодкрепи програмата от събития:

ТАМ от октомври до октомври 2020/2021

ТАМ от октомври до октомври е едногодишна програма за продуциране на български творци, работещи в сферите на изобразително изкуство, музика и театър. Създаденото артистично съдържание ще бъде представено на сцената на пространство за култура и социални инициативи ТАМ – Велико Търново и ще включа допълнителни образователни инициативи с учащи от средни и висши учебни заведения в града.

Изящни изкуства

С отворена покана за артисти от страната ще бъдат селектирани 5 участници за тридневна професионална работилница за ситопечат в базата на NO POINT Atelier. Работният процес ще включва срещи с куратора Мартина Йорданова, с която от 3 години работим по проект 1m2 изкуство. Създадените произведения ще бъдат събрани в обща изложба, елементите, от която жители на Велико Търново ще могат да поръчат и изложат в домовете си за двуседмичен период. Мобилната изложба, ще има тема и формат, кореспондиращ на извън галерийните пространства, в които ще бъдат излагани произведенията. Освен възможността за студенти да кандидатстват по отворената покана, кураторът Мартина Йорданова, ще представи пред тях и преподаватели от Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ работния процес и резултатите от изложбата.

NO POINT Ateliter

Театър

След предварително документално проучване, режисьорът на документален театър Неда Соколовска и нейният екип ще изготвят оригинален сценарий, по който ще бъде картографиран едночасов пърформанс-променада за Велико Търново, включващ презентационна, артистична и интерактивна част. Концепцията съчетава любопитни исторически факти, опознаване на непопулярни локации, разкази на местни жители и артистична възстановки на фрагменти от миналото. Вокс Попули ще влезе в сърцето и паметта на Асенова махала – емблематичната за града зона, разположена в подножието на Царевец, за да създаде иновативен пърформанс, който ще предложи на граждани и гости на града да съпреживеят историите на квартала. Целта е да се съживят интересни и малко познати истории: за сплотеността на местните жители в резултат на честите наводнения, любопитни подробности за живота на кубинската общност, живяла и работила в квартала през времето на социализма, за архитектурните промени след голямото земетресение през 1913 година и др.В теренните проучвания и изследване на исторически документи и факти ще се включат студенти от Историческия факултет на ВТУ. Работата на терен съвместно с режисьор и артисти, ще спомогне да открият нови аспекти на изследователската работа.

Музика

Музикалната програма включва работа с четири изгряващи музикални колектива: КАКЕ?, Ropotamo CO, Тrohi, Windo oобединени от силното си алтернативно звучене. По време на техните изпълнения на живо на сцената на ТАМ, ще бъдат направени висококачествени записи, които след студийна обработка ще бъдат издадени на грамофонни плочи от звукозаписното студио Pressure Mastering базирано във великотърновското село Ст. Стамболово. Артистите ще проведат допълнителни дейности под формата на майсторски класове с ученици от музикалните паралелки на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, училище, което все повече търси подкрепа от външни специалисти за по-ефективен образователен процес.

Проектът “ТАМ от октомври до октомври” се осъществява с помощта на Национален фонд “Култура”.

2 thoughts on “ТАМ от октомври до октомври 2020/2021

  1. Pingback: ТАМ представя Андреа Попйорданова | vtevents

  2. Pingback: ТАМ представя Вяра Бояджиева | vtevents

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s