ТАМ представя Петър Чиновски

Запознайте се с Петър Чиновски – още един от петимата творци, които спечелиха журито на програмата ТАМ от октомври до октомври. Завършил анимация и визуална комуникация в Арт колеж за визуални изкуства, София, както и графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново. 

През 2014 година Петър печели наградата за млад автор в първото издание на Международен Екслибрис Конкурс – Варна. В следващите години негови творби редовно са селектирани за участие в изложби, представящи утвърдени и млади творци в областта на графиката. Носител на първи награди от биеналета и изложби във Вилнюс (Литва), Кьолн (Германия), остров Виелкополски (Полша). Има две самостоятелни изложби – в Кьолн и във Варна. Участвал е в изложби в Португалия, Италия, Чехия, Полша, България и др. 

Петър има специална връзка с молива и дълги години твори в света на черното и бялото. Творбите му впечатляват едновременно с плътност и изящност, изчистеност и сложност. Техниката е толкова ювелирна, че човек не е сигурен дали наблюдава рисунка или снимка.

Световно известният график Петър Лазаров описва Чиновски като “Айнщайн на композицията в изображението”. Картините му често препращат към литературата и митологията. Артистът определя собствените си творби като опит за изолиране на визуалното от наративното съдържание. Картината не трябва само да носи послание, а да е цялостно преживяване. “Харесва ми да правя невидимото видимо, а не просто да пресъздавам това, което се вижда”, казва Чиновски. (За пълно преживяване, вижте творбите в пълен размер).

Цветовете навлизат постепенно в работата на Петър заедно с интереса му към дигиталното. Изследва чистите форми, изведени от ежедневни предмети, и ги превръща във впечатляващи колажи. Дигиталните му творби може да следите в инстаграм на @peter_chinovsky_digital, а уникалните рисунки с молив са на @peter_chinovsky

Проектът “ТАМ от октомври до октомври” се осъществява с помощта на Национален фонд “Култура”.

Вашият коментар