TAM представя Християна Йорданова

Християна Йорданова е най-младият артист, който заедно с Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски и Теодор Генов участва в едногодишната програма “ТАМ от октомври до октомври”.

Християна е бакалавър, II курс, специалност „Педагогика на обучението по изобразителното изкуство“ във Факултет по изобразително изкуство към Великотърновския университет. Там открива графиката и графични техники, в които започва да експериментира и да търси алтернативни начини за творческо изразяване чрез печат. Интересите ѝ са в областта на съвременното изкуство, рисунката и илюстрацията. 

Първите си крачки като визуален артист прави в началото на 2020 г. чрез летния уъркшоп за различни направления в изкуствата „CampOUT“, организиран от „SingleStep“. Борче Ристовски, един от хората зад модния бранд Beyond и попарт творец, е ментор в раздел “Изобразително изкуство” по време на работилницата. Той определя творчеството на Християна като: „Силно противоречиво, с необичайна острота и нежност едновременно.”

„Несигурност” – Като стъкло, раздиращо гърлото ти, докато надигаш глас – огледало, текстил върху гипс
Camp out 2020

В работата си Християна експериментира и търси „душевността“ на различните материали и медии, човека и природата, както и техните взаимовръзки. Търси в природните явления паралел с човешкото общество. Използвайки методите на изкуството тя прави опит да преведе кодовия език на Мрежата в преживяване у зрителя. Последвайте Християна в инстаграм @nqma_vreme.

„Глъчка“
100х70см, смесена техника
И когато буря эавие и птиците неспокойно эапочнат да кръжат около маковите поля.Когато вятърът роши и иэтръгва перата им,когато макът не е успял да се скрие във себе си и аленнне насред притъмнялото небе.Тогава,тогава в един много кратък момент можеш да чуеш глъчката. Ликуването вятъра, че е успял да понесе всичко със себе си, крясъците на птиците и стенанията на маковете.

Проектът “ТАМ от октомври до октомври” се осъществява с помощта на Национален фонд “Култура”.

Вашият коментар