ТАМ представя Андреа Попйорданова

Запознайте се с Андреа Попйорданова, първият* от петимата визуални артисти, които заедно ще вихрят групова изложба, която търновци ще могат да изложат в собствения си дом**.

Андреа е илюстратор и графичен дизайнер от София с голям интерес и към техниките на ситопечата и ризографния печат. Завършила е „Илюстрация“ в Единбург, Великобритания, и магистърска степен по „Визуална комуникация“ в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Съосновател на платформа ТИ-РЕ за авторски независими публикации и на колектив ЧАРК за илюстрация и дизайн.

Във визуалната ѝ работа проличава любовта към пътуването и природата, които служат за вдъхновение и провокация. Андреа изследва връзката човек-околна среда и напрежението, което желанието на индивида за надмощие поражда. Няма да крием, че сме много любопитни да разгледаме книгата ѝ First line за всичките 66 басейна в хотелите на първа линия в Слънчев бряг. А друг неин проект изследва темата за преградите, с които човек се опитва да спре реките.

С редица илюстрации в български и чуждестранни издания, младата художничка добавя своята интерпретация на социални и културни теми от ежедневието.

Разгледайте работата на Андреа в нейния уебсайт: http://andreapopyordanova.com, behance профил behance.net/popyordanovaa или в инстаграм: popyordanovaa 

Проектът “ТАМ от октомври до октомври” се осъществява с помощта на Национален фонд “Култура”.

* Творчеството оставяме на артистите, ние стриктно си вървим по азбучен ред!

** за изложбата повече в следващите месеци 🙂

ТАМ от октомври до октомври 2020/2021

Различната 2020 г. и подкрепата на всички наши патрони позволи на екипа на ТАМ да планира нови начинания и един по-различен сезон 2020/2021 г. Тази година предвиждаме не само да ви представяме изкуство и култура, но и да подкрепяме артисти да творят в своите области. Планираме да организираме събития, които да са максимално съобразени със ситуацията по света. И всичко това с фокус Велико Търново и региона!

Щастливи сме, че Национален фонд култура също видя потенциала в идеята ни и поодкрепи програмата от събития:

ТАМ от октомври до октомври 2020/2021

ТАМ от октомври до октомври е едногодишна програма за продуциране на български творци, работещи в сферите на изобразително изкуство, музика и театър. Създаденото артистично съдържание ще бъде представено на сцената на пространство за култура и социални инициативи ТАМ – Велико Търново и ще включа допълнителни образователни инициативи с учащи от средни и висши учебни заведения в града.

Изящни изкуства

С отворена покана за артисти от страната ще бъдат селектирани 5 участници за тридневна професионална работилница за ситопечат в базата на NO POINT Atelier. Работният процес ще включва срещи с куратора Мартина Йорданова, с която от 3 години работим по проект 1m2 изкуство. Създадените произведения ще бъдат събрани в обща изложба, елементите, от която жители на Велико Търново ще могат да поръчат и изложат в домовете си за двуседмичен период. Мобилната изложба, ще има тема и формат, кореспондиращ на извън галерийните пространства, в които ще бъдат излагани произведенията. Освен възможността за студенти да кандидатстват по отворената покана, кураторът Мартина Йорданова, ще представи пред тях и преподаватели от Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ работния процес и резултатите от изложбата.

NO POINT Ateliter

Театър

След предварително документално проучване, режисьорът на документален театър Неда Соколовска и нейният екип ще изготвят оригинален сценарий, по който ще бъде картографиран едночасов пърформанс-променада за Велико Търново, включващ презентационна, артистична и интерактивна част. Концепцията съчетава любопитни исторически факти, опознаване на непопулярни локации, разкази на местни жители и артистична възстановки на фрагменти от миналото. Вокс Попули ще влезе в сърцето и паметта на Асенова махала – емблематичната за града зона, разположена в подножието на Царевец, за да създаде иновативен пърформанс, който ще предложи на граждани и гости на града да съпреживеят историите на квартала. Целта е да се съживят интересни и малко познати истории: за сплотеността на местните жители в резултат на честите наводнения, любопитни подробности за живота на кубинската общност, живяла и работила в квартала през времето на социализма, за архитектурните промени след голямото земетресение през 1913 година и др.В теренните проучвания и изследване на исторически документи и факти ще се включат студенти от Историческия факултет на ВТУ. Работата на терен съвместно с режисьор и артисти, ще спомогне да открият нови аспекти на изследователската работа.

Музика

Музикалната програма включва работа с четири изгряващи музикални колектива: КАКЕ?, Ropotamo CO, Тrohi, Windo oобединени от силното си алтернативно звучене. По време на техните изпълнения на живо на сцената на ТАМ, ще бъдат направени висококачествени записи, които след студийна обработка ще бъдат издадени на грамофонни плочи от звукозаписното студио Pressure Mastering базирано във великотърновското село Ст. Стамболово. Артистите ще проведат допълнителни дейности под формата на майсторски класове с ученици от музикалните паралелки на ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, училище, което все повече търси подкрепа от външни специалисти за по-ефективен образователен процес.

Проектът “ТАМ от октомври до октомври” се осъществява с помощта на Национален фонд “Култура”.

Windoo ethno project live @ ТАМ

Image may contain: one or more people, people playing musical instruments and people standing

Към фейсбук събитието | To the event >>

Konstantin Kuchev – sitar, violin, voice
Petar Yordanov Buny Бъни / Bunyverse music page – percussion, loop station, bass

WinDoo / Основно Ветрове съчетава звученето на необичайни музикални  инструменти, събрани отблизо и далеч, като хенг дръм (ханд пан), индийски СИТАР, арменски дудук, африканско джембе, родопска каба гайда и др. Зад тази необикновенна колаборация стоят артистите ПЕТЪР ЙОРДАНОВ и КОНСТАНТИН КУЧЕВ.
Музиката им е търсене в полето на чистия звук без жанрови и стилистични ограничения. В нея се смесват елементи на различни музикални фолклори и съвременни похвати като looper и звукови процесори. В основата и е дълбокият и трансцедиращ звук на хенгдръма, който повежда слушателите на пътешествие отвъд познатото, в различните пространства на тялото, ума и духа.

Начало: 20.30.
Вход: 10 лв.

Elektruka feat. Бас Народен live at TAM

Image may contain: 3 people, night and indoor

Към фейсбук събитието | To the event >>

Elektruka feat. Бас Народен live at TAM
7th of March| 22:00 | entrance 7BGN.

За първи път Антьон Курутчет, човекът зад впечатляващия проект Elektruka, идва да прави концерт на търновска земя! Той пътува с велосипед из света, учейки народната музика от културите, в които се потопява. Комбинира ги с електронна музика, да се чуят в едно ново измерение, каквото е и бъдещето на тази музика.

В единия си месец в Пловдив се запозна и с местните легенди Бас Народен, които вадят от кладенеца на българската традиция стари песни на нов бас.

Заедно се сработват и ще представят няколко отделни подхода към тази комбинация на традиция и ток. Танците са задължителни. Красотата е неизбежна.

Elektro-Folk
Ethno-Bass
Пост Народно.

Antton Curutchet (Elektruka) – Bulgarian Kaval, irish whistle, accordion
Nenko Manolov (Бас Народен) – Dub Mixing, DJing
Vasil Uzunov (Бас Народен) Melodica, keyboard, accordion

Check them out >>> https://www.youtube.com/watch?v=35lT0v4-Ni8

Представяне на галерия Heerz Tooya в ТАМ

Image may contain: one or more people, text and indoor

Към фейсбук събитието | To the event >>

Текст на български по-долу:
[EN]

Heerz Tooya book presentation and artist talk with Dimitar Solakov

6 March / 7:30 pm
ТАМ / Veliko Tarnovo, Marno pole, 2A str.

Participants: Lars Nordby, Denitsa Milusheva and Dimitar Solakov
Moderator: Plamena Slvacheva

Welcome to a presentation of a book, which will introduce to us the activities of a young gallery in Veliko Turnovo Heerz Tooya for 2019 and a talk with the artist Dimitar Solakov, presented his solo exhibition there.

The presentation of the book will be lead by the founder of the space Lars Nordby, his collaborator Denitsa Milusheva and will be moderated by Plamena Slvacheva. During the event, we will talk about the nascent art scene in Veliko Tarnovo and a discussion will be opened on the values ​​and vices of the independent art scene in Bulgaria and its international relations with it.

Dimitar Solakov will present his exhibition “SIGNS” held in Heerz Tooya in October – November 2019.
We will also be talking about the upcoming Heerz Tooya exhibition program in Veliko Tarnovo.

You will be able to purchase the book during the event.

We look forward to seeing you on March 6 2020 at 7:30 pm at TAM, Veliko Turnovo, 2A Marno pole str.! Admission is free. The event will be in English.


Heerz Tooya is an artist-run gallery in Veliko Turnovo. In December 2019, the gallery released a book containing its exhibition program done throughout the year since its inception in January 2019. Including Bulgarian and international, young and established contemporary visual artists, the exhibition program is mainly dependent on the Artist Residency ARV.International in Vishovgrad, managed by Norwegian visual artist Lars Nordby, who also run gallery Heerz Tooya.

https://heerztooya.com

More about the artist Dimitar Solakov
https://www.dimitarsolakov.com

[BG]
Представяне на книгата Heerz Tooya 2019 и разговор с артиста Димитър Солаков
6 март / 19:30 часа
ТАМ, гр. Велико Търново, ул. Марно поле 2А

Участници: Lars Nordby, Деница Милушева и Димитър Солаков
Модератор: Пламена Славчева

Заповядайте на представянето на книгата, която ще ни запознае с дейностите на младата галерия от Велико Търново Heerz Tooya за 2019 година и разговор с художника Димитър Солаков, представил самостоятелната си изложба там.
Книгата ще бъде представена от основателя на галерията Lars Nordby, неговата сътрудничка Деница Милушева и ще бъде модерирано от Пламена Славчева.
На това събитие ще поговорим за зараждащата се арт сцена във Велико Търново и ще се отвори дискусия за ценностите и пороците на независимата художествена сцена в България и международните ѝ връзки.
Димитър Солаков ще разкаже за изложбата си “SIGNS”, състояла се в Heerz Tooya през октомври – ноември 2019 година.
На събитието ще говорим и за предстоящата изложбена програма на Heerz Tooya във Велико Търново.
По време на събитието ще може да бъде закупена и самата книга.
Очакваме ви на 6 март 2020 от 19:30 ч. в ТАМ, гр. Велико Търново, ул.Марно поле 2А! Събитието е с вход свободен. Събитието ще бъде на английски език.

Галерия Heerz Tooya е галерия ръководена от художници в гр. Велико Търново. През декември 2019 галерията издаде книга, съдържаща нейната годишна изложбена програма. Програмата на галерията стартира през януари 2019. С участието на млади и утвърдени български и международни съвременни визуални артисти, изложбената програма се ръководи основно от ARV.International (Международна резиденция за артисти), с. Вишовград, управлявана от норвежкия визуален художник Lars Nordby, който е също и основателя на галерия Heerz Tooya.
https://heerztooya.com

Повече за художника Димитър Солаков
https://www.dimitarsolakov.com

Photo by: Galin Popov // Снимка – Галин Попов

Image may contain: 4 people, people sitting, people on stage and indoor

ТЯ във Велико Търново #6

No photo description available.

Към фейсбук събитието | To the event >>

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.
На мартенското издание на ТЯ във Велико Търново ви срещаме с:

🌷 Мария Илчева, която е активно ангажирана с обществена дейност и младежки политики, и е преподавател във Великотърновския университет и Националния военен университет.

Мария е магистър по икономика и публична администрация, стипендиант на Британско външно министерство и доктор по политология. Експерт в разработването на публични програми и политики в сферата на социалната икономика и социалното предприемачество. Като консултант по разработване и управление на проекти, финансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, за последните дванадесет години под ръководство ѝ са реализирани над 50 проекта в областта.

Мария е активен доброволец по сърце и душа, член на настоятелството на читалище „Искра“ във Велико Търново.

Към интервюто на “ТЯ в” с Мария  >>

🌷 Таня Русева, която дълги години е била учител, общински съветник и изпълнителен директор на Сдружение Мария в Горна Оряховица.

Таня е завършила ВТУ ”Св. Св.Кирил и Методий” със специалност Българска филология. Освен дългогодишната пряка работа като преподавател по български език и литература в училище „Иван Вазов” в Горна Оряховица, тя активно се занимава и с обществена дейност – три мандата общински съветник и 11 години председател на Демократичния съюз на жените в Горна Оряховица, който се занимава основно с просветителска и благотворителна дейност.

През 1998 г. става един от учредителите на Сдружение Център “МАРИЯ” – първата в провинцията и единствената в Област Велико Търново НПО, която предоставя услуги на деца и жени, свидетели и жертви на домашно насилие и продължение на 18 години е неин изпълнителен директор. Днес Таня е намалила обществените ангажименти и отделя повече време на семейството си.

Към интервюто на “ТЯ в” с Таня >>

>>>
Събитието се организира на доброволчески принцип от Деница Милушева и Весислава Желева.
Визуална идентичност на събитието Милена Симеонова.

Номинирай следващите вдъхновяващи жени, които да говорят на събитието, попълвайки този формуляр – > https://form.jotformeu.com/91263062887362

Социалният формат „ТЯ в …“ ™ е създаден от Академия ‘Екатерина Каравелова’ в Пловдив, с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Събитията ‘ТЯ в…’ се провеждат редовно в Пловдив, Варна, Габрово, Сандански и Велико Търново. Научи повече за дейността на Академия Екатерина Каравелова на www.sheinbulgaria.org.

През 2020 Академия ‘Екатерина Каравелова’ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш тук: https://www.sheinbulgaria.org/tya-v-blgariya

Moving Body @ TAM

Image may contain: text

Към фейсбук събитието | To the event >>

🔻 /for English scroll down/ 🔻

✨ Късометражната филмова програма на Moving Body Festival гостува във Велико Търново в три последователни месеца, в които ще се насладим на най-доброто от света на симбиозата между танц и видео арт. На голям екран ще видите магичното преплитане на две форми на изкуството, през които човешки същества изразяват емоционални светове, философски идеи, дълбоки усещания.

📌КЪДЕ: @ТАМ, разбира се
💫 КОГА и 👀 КАКВО:

24.02.2020г., 19:30 – 20:30 ч.
🎞 Лауреати 2019

Altera – 11.00’’ – Baptiste Rouveure – France
BOOKANIMA: Dance – 7.30’’ – Shon Kim – Republic of Korea
One Another – 7.53’’ – CalArts Dance – France
Waiting for Color – 6.35’’ – Kosta Karakashyan – United States
Mass – 12.03’’ – Fu LE – France
Burden Halved – 8.24’’- Kitty McNamee – United States
Intertidal. Barene – 15.00’’ – Collettivo Confluenze – Italy
people doing moves – 8.38’’ – Nils Löfke – Germany

16.03.2020г., 19:30 – 20:30 ч.
🎞 Официална селекция 2019 – първа част

Shoe Horn/Office – 9.59’’ – Ingrid Nachstern – Ireland
Phase_001 – 3.42’’ – Tsveta Doycheva – Bulgaria
BANG – 1.00’’ – Antoinette Helbing – Denmark
Organ Play – 6,46’’ – Feng Jiang – USA
EVE – 4.15’’ – Jeff Consiglio – United States
Horizontes – 8.11’’ – Paloma Leyton – Argentina
Vestiges of Disappearance – 5.24’’ – Jin Young Park, Republic of Korea
BRUTE – 4.38’’ – PixelFrame – Australia

20.04.2020г., 19:30 – 20:30 ч.
🎞 Официална селекция 2019 – втора част

Orange Magpies – 5.55’’ – Evann Siebens – Canada
STAGE – 2.55’’ – Susu Rachidi – Germany
MIRRORS – 1.42’’ – Rie Tashiro – Japan
Franciszka – 7.52’’ – Elias Djemil – Canada
Breath | Light | Stone – 15.26’’ – Elizabeth Shea – United States
NILYDNA – 3.13’’ – Jill Crovisier – Taiwan / Luxenbourg
Future Becomes Past – 8.21’’ – Janessa Clark – United States / Sweden
kubrik – behind the fog – 4.04’’ – Michael Binz – Germany

🎫 билет за една прожекция – 4 лв.
💎 билет за трите прожекции – 10 лв.

🙏 Фестивалното издание през 2019 година се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна, Министерство на културата, както и индивидуални дарения.

* * *

✨ The short film program of Moving Body Festival is coming to Veliko Turnovo for three consecutive months, during which we will enjoy the best of the symbiosis between dance and video art. On the big screen you will see the magical interweaving of two forms of art through which human beings express emotional worlds, philosophical ideas, deep feelings.

📌WHERE: @ТАМ, of course
💫 WHEN and 👀 WHAT:

24.02.2020, 19:30 – 20:30
🎞 Laureates 2019 (full list above)

16.03.2020, 19:30 – 20:30
🎞 Official selection 2019 – part one (full list above)

20.04.2020, 19:30 – 20:30
🎞 Official selection 2019 – part two (full list above)

🎫 ticket for one screening – 4 bgn
💎 ticket for all three screenings – 10 bgn

🙏 The 2019 festival edition is realised with the financial support of the fund “Culture” of Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна, the Ministry of Culture, as well as individual donations.

Да разходим кучетата от приюта до с. Шемшево

Image may contain: one or more people, sky, tree, outdoor and nature

Към фейсбук събитието | To the event >>

English below

Каним те да дойдеш с нас до Общинският приют за безстопанствени кучета близо до с. Шемшево тази неделя, 23 февруари. Заедно ще разходим четириногите обитатели на приюта.

Срещата е точно в 10:30 на паркинга на Кауфланд. Облечи се удобно в старите дрехи и обувки.

Приютът за безстопанствени животни, собственост на Община В. Търново функционира от 10.09.2015. Страничката Приятели на животните ВТ/Friends of Animals VT е създадена с цел да популяризира организираната от тях благотворителна кауза за събиране на средства за бездомните животни на Велико Търново.

Този месец приятели на животните ръчно са изработили мартенички, от които са останали последни бройки. Цената за мартеничка е 2 лв., а всички средства отиват за лечение на бездомните животни, в приюта. Който желае може да дари пари и храна, както и одеяла, постелки и икрачки.

Как да участвам?
За да се запишеш в мисията, последвай линка >> https://timeheroes.org/bg/zaedno-uspiavame/razhodi-kuchetata-ot-priuta-shemshevo?fbclid=IwAR0gPmiWfsUnfyovP8z6SGQPJi-6nSB3ak5-aOmW05snwvo8s_5EvvI0kKM
До неделя!

/////
Everyone is invited to come with us to the Municipal Dog Shelter near the village of Shemshevo this Sunday, February 23rd. Together we will walk our four-legged friends living in the shelter.

We meet at 10:30 at the Kaufland parking lot. Dress comfortably in old clothes and shoes.

The homeless animal shelter owned by the Municipality of Veliko Turnovo has been in operation since 10.09.2015. The page Приятели на животните ВТ/Friends of Animals VT was created to promote their charity fundraising causes to raise money for the homeless animals of Veliko Turnovo.

This month, Friends of Animals have handmade martenitsi, of which they still have some to sell. The price for a martenichka is 2 BGN, and all the money go towards treating the homeless animals in the shelter. If you wish you can donate money and food, as well as blankets, mats and dog toys.

See you on Sunday!