Отворена покана за артисти и социални иноватори

Какво е Отворен град?

Отворен град (Open city) е проект, който събира, анализира и споделя знания, свързани с ценности и практики, подпомагащи сближаване на жителите на дадено място. Инициативата дава възможност на участниците да придобият социални и граждански умения, важни за създаването на устойчиви системи за взаимопомощ в микромащаб: жилищен блок, улица, специфична зона на избран квартал.

ЦЕЛТА на проекта е да се изгради/създаде колективна система за споделяне на физически пространства и умения, която да доведе до активиране и/или ре-организиране на социалния и културния живот на избраната локация. Тази система за споделяне включва артистични намеси под формата на реални, дългосрочни проекти в помощ на квартала, създадени от посланиците на проекта (художници + социални иноватори, работещи заедно) за и в сътрудничество с местните жители.

Защо да участвам?

Като участник в проекта „Отворен град” ще може да се включиш в процес, който има за цел да въвлече активно максимален брой от жителите на квартал Варуша Юг, но също така и жители от други квартали на Велико Търново, които имат афинитет и любопитство към стария град. Събраната информация, ще бъде обобщена във визуално-описателна карта, която впоследствие ще послужи за планиране на следващите стъпки в програмата.
В периода юни – декември 2021, вторият етап на проекта ще премине под формата на лекции и работилници, водени от професионалисти от различни области. По време на тези срещи участниците ще имат възможността да придобият нови умения, които да им бъдат полезни, както в личен план, така и в решаването на конкретни предизвикателства в квартала. Лекторите и темите на лекциите ще бъдат съобразени с интересите и сферите на развитие на участниците.

Третата и най-вълнуваща част ще ти даде възможност за активна работа по серия от културно-социални събития, които ще са в директен отговор на нуждите и желанията на общността, дефинирани по време на изследването на квартала или картографирането.

За проекта

Проектът „Отворен град” изследва и насърчава иновативни модели на общностно развитие в 5 европейски държави. Във Велико Търново проектът се координира от екипа на ТАМ и Сдружение ВТ Ивентс и се реализира в партньорство с ZiBZentrumfürinterkulturelleBildungundArbeit – Център за интеркултурно образование и работа (Германия), Project School (Италия), LEVDM (Гърция) и Creative Ideas (Латвия), работещи заедно с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ +.

„Отворен град” е концепция изцяло вдъхновена от идеята за овластяване на локалните общности и се фокусира върху местните жители като най-важните участници в промяната на кварталите и градове, които обитаваме.

Включи се

Търсим 20 души, живеещи във Велико Търново (с предимство ще са хора от квартал Варуша Юг), като програмата е подходяща и за англоговорящи. Кандидатите трябва да са на възраст над 30 години, с интереси в сферата на изкуство, култура и социални иновации.

Краен срок за записване 31 януари 2021.

  • Кавър фото: Fonzy Nils for Fine Acts
  • Facebook: @fineacts.co
  • Instagram: @fineacts
  • Twitter: @fine_acts

Попълни формуляра.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s