Sofia Biting Docs във Велико Търново

71301428_2277277305715894_4263023060124172288_o.jpg

Към фейсбук събитието | To the event >>

Sofia Biting Docs във Велико Търново

Филмите на компания „Позор“ се завръщат TAM! Гледай във Велико Търново три от най-добрите заглавия от програмата на Sofia Biting Docs.

Основната цел на „Позор“ е да представя различното кино в България. Всяка година компанията организира фестивалите Sofia MENAR Film Festival и Sofia Biting Docs. Sofia MENAR Film Festival запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. SOFIA BITING DOCS представя селекция от документални филми и се фокусира върху на пръв поглед преексплоатирани, но в действителност актуални – важни и хапливи теми за обществото – нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора – филми, заснети с цел да информират и да провокират, да задават въпроси, които да се дискутират.

ПРОГРАМАТА:
17-ти октомври / 19:00 / 3лв
Бялата стрела / The White Arrow
Германия (2019) , Режисьор: Джим Крофт , 82 мин.
„Всеки може да дойде в Русия през лятото, но през зимата тук идват само героите.“ Така посрещат Джим в Москва, а той вече е на път във влака и няма търпение да разбие мита колко сурова е тази страна. Пред него са 12 000 километра необятна земя, зад гърба му: стереотипите на Запада, а навсякъде около него са обикновените хора с топли сърца, готови да стопят леда, сковал света в предразсъдъци.

21-ви ноември/ 19:00 / 3лв
Уара: път към звездите / Wara, Road to the Stars
Франция/Боливия, 2017, Режисьор: Жоел Фуле, 54 мин.
Влакът Уара Уара дел Сур е важна транспортна връзка в Андите. Прекосява почти цяла Боливия, като тръгва от аржентинската граница, върви по южния хребет на планината, минава през високопланински плата и градове и стига до Уюни и Оруро, където на 3700м надморска височина, земята среща небето във водното огледало на соленото езеро Салар де Уюни. Един ден французинът Жоел се мята на влака и тръгва по пътя към звездите, за да се гмурне в традициите, културата и музиката на Андите.

12-ти декември / 19:00 / 3лв
Огнена земя: земя на патагонците
Аржентина, 2015, 74’
Режисьори: Хулиан Азулай, Хоакин Азулай
„Пътуването е бягство от познатото, вървиш напред и като носа на кораб, поглъщаш всичко ново, докато един ден не се озовеш на края на света.“
Хоакин и Хулиан тръгват на юг и все на юг, за да стигнат до Патагония и архипелага Огнена земя: от най-южния град на света – Ушуая, през ледника Перито Морено, чак до остров Естадос, където сезоните се сменят по няколко пъти на ден, хората съжителстват с пингвините, а суровата пустош е като лунен пейзаж.

Повече за фестивала научи на >>> http://www.sofiabitingdocs.com

Вашият коментар