Филмова програма “Социално предприемачество”

На 18-ти, 19-ти и 25-ти януари от 19:00 ч.

Към фейсбук събитието > >

От 18-ти до 25-ти януари TAM ще представи пет филма за социално предприемачество и алтернативни икономически модели от Италия, Бразилия, Турция и Франция. Прожекциите се организират по инициатива на Балканския институт за труда и социалната политика.

Всички прожекции са с вход свободен.

Кратка информация за всеки от филмите ще намерите по-долу в събитието.

Програма:
18- ти | “Забрави наученото”
Лучио Базадонне и Анна Поллио, Италия. 2015, 60 мин.

19-ти | Палмас (Бразилия, 2014, 56 мин.)

25-ти | Забележителни хора (Турция, 2015, 30 мин.), Достоен живот на земите ни (Франция, 2015, 37 мин.), И сега нашите земи (Франция, 2015, 30 мин.)

Информация за филмите:
“Забележителни хора”, Орхан Текеоулу, Турция, 2015, 30 мин.

Хората, живеещи в източния черноморски регион на Турция, заедно с техните традиции, характерен начин на живот и най-вече необичайни практични решения, ни карат да се замислим дълбоко или да се смеем от сърце. Метин Акънджъ се отегчава от градския живот и не може да устои на изкушението да се върне в селото на детството си. Един ден той оставя двете си възрастни деца и съпругата си и решава да се засели в селището Чамлъхемшин на хиляда метра височина.
* * *
“И сега нашите земи”, Жулиен Льо Не и Бенжамен Пол, Франция, 2015, 30 мин.

Документален филм за съпротивата срещу завладяване на земята в Африка, в който трима фермери се борят за опазване на земята и начина си на живот срещу чуждестранните инвеститори.

* * *
“Достоен живот на земите ни”, Фамара Диало, Франция, 2015, 37 мин.

Историята разказва за раждането на къса верига от устойчиви продукти, продавани в Сенегал. Тя подчертава, че е възможно да се създаде конкурентен и икономически стабилен селски бизнес. Филмът ни среща с някои от производителите на този селски кооперативен проект. Споделяме техните пътувания и опит, а те прояват интерес към агроекологичните техники за справяне с трудностите, които днес засягат семейното селското стопанство в Сенегал. Достойният живот на земята ни отново стана възможен …

———————————————-

“Палмас”
Едлиза Барбоса Пейшото, Бразилия, 2014, 56 мин.

През 1973 г., движена от интересите на спекулации с недвижими имоти, префектура Форталеза отнема домовете на 1500 семейства в крайбрежната зона на Форталеза. Тези семейства, преместени на над 20 км, на място без минимална жилищна инфраструктура, инициират движение на претенции и борби. Това би било история като на много подобни, разпръснати из Бразилия и други части на света, ако не е фактът, че тази общност решава социално-икономическите проблеми на жителите си като създава своя собствена валута, ПАЛМАС (PALMAS). И една банка – първата от така наречените банки за развитие на общността в Бразилия – банка Палмас.

_____________________

“Забрави наученото”
Лучио Базадонне и Анна Поллио, Италия. 2015, 60 мин.

Докато размишлява върху логиката и механизмите на отношенията и споделянето на време и пространство, семейство напуска своята безопасна зона в града в търсене на живот, който е по-човешки. Как ще погледнат на стария си живот в края на пътешествието? И най-важното – ще го искат ли?

_____________________

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s