Редакционната политическа карикатура – лекция Дарил Кейгъл

6-ви октомври от 19:00ч до 21:00ч
към фейсбук събитието >>

На 6 октомври т.г от 19 часа. в ТАМ – Велико Търново ще гостува със своя лекция Дарил Кейгъл от САЩ – един от най-продуктивните американски карикатуристи през последните четиридесет години. Темата на лекцията „Редакционната политическа карикатура“ е любопитна и особено интересна, защото засяга съвременната политическа обстановка в света и нейното отразяване през погледа на най-известните майстори на рисувания хумор.

През пролетта художникът бе член на международното жури в раздел „Карикатура“ на 23. Биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017. А сега е гост на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово като участник в традиционното събитие от есенния календар на Музея „Карикатурен десант“. Освен лекцията си, Дарил Кейгъл ще покаже във Веселата къща и две изложби – свои собствени редакционни карикатури и колекцията „Тръмп – 9 месеца по-късно (от най-добрите карикатуристи в света)“.

Двадесет години Дарил Кейгъл работи с Мъпетите на Джим Хенсън, илюстрира десетки книги, списания, календари и всякакви продукти. Твърди, че като затвори очи все още вижда прасета, жаби и герои от Улица „Сезам”.
Работил е като редакционен карикатурист в Хаваи, след което става редакционен карикатурист на онлайн изданието Slate.com на Вашингтон поуст и msnbc.com. Понастоящем управлява бизнес, който продава творбите на водещи редакционни карикатуристи от цял свят; повече от половината американски всекидневници с платен абонамент използват услугите му (CagleWorld.com). Ръководи мащабен интернет сайт за карикатура, Cagle.com, който представя някои от най-добрите политически карикатуристи от цял свят. Бил е президент на Националното дружество на карикатуристите и на Фондацията на Националното дружество на карикатуристите в Америка.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s