Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море

14650473_988012331309071_3378020548825059075_n

На 26-ти октомври от 20:00ч. ще покажем пълнометражният филм на Нено Белчев “Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“. Авторът ще бъде TAM, за да представи лично работата си и да отговори на вашите въпроси след прожекцията.
Вход 5лв

Нено Белчев работи върху пълнометражния филм „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“ от началото на 2014 година. Филмът с продължителност от 112 минути вече е готов. Работата продължи близо 2 години и половина, защото това е независима, нискобюджетна продукция. Единственно глава №6 „Хаос“ е подкрепена частично от фонд КУЛТУРА на община ВАРНА, всички други разходи по целия филм са покрити от Нено Белчев.

Като структура на повествованието филмът напомня постмодерен роман: фрагментиран, разпокъсан и на пръв поглед: хаотичен. Жанрово филмът стои на границата между псевдо-документалното кино, видео-арта и черната комедия. Филмът ползва изразните средства на документалистиката, но всъщност не е документален, дори съдържа някои фантастични елементи и криминални моменти, които умело съчетава с гротескна анимация и поетичен визуален език. Целта на проекта е да даде плът и кръв на Неновото разбиране относно изкуството и неговата новаторска позиция като човек боравещ с движещия се образ.

Историята се развива предимно в хипотетична балканска страна, където комунистическият режим се срива в края на 80-те години, но след няколко десетилетия отново се “преражда”, чрез осъществяването на контра-революция. „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“ разглежда проблематиката на изгубеното в прехода поколение, през очите на един негов представител, но всъщност засяга общочовешки проблеми. Главният герой (човек на средна възраст) е имигрант в Берлин от хипотетична Балканска държава, в която се завръща нелегално, за да направи документален филм за своя баща (известен, но позабравен художник от близкото минало), а се завръща нелегално, поради това, че на младини е бил замесен в банков обир. Синът цял живот пламенно е отстоявал своя творческа позиция, но не е достигнал известността и успеха на своя родител, а същевремено е пропуснал да открие своето място в общество и да се справи с хаоса в личния си живот. Неговият глас (глас зад кадър) води повествованието като поредица от коментари върху спомени за неговия баща, чрез които той ненатрапчиво излага своето разбиране за живота, изкуството и смъртта. Същевременно той поднася и един личен прочит на историята от края на 20 и началото на 21 век. Също така деликатно, но и леко иронично, разказът съпоставя живота на бащата с живота на сина и представя техните взаимоотношения, запознавайки ни с тях през призмата на различни културни и времеви контексти

„Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“ рязко се отличава с нетипичен кинематографски език. Той притежава новаторски и интересен творчески подход, който съчетава със задълбочен анализ на последните няколко десетилетия от живота на нашето общество. Такъв анализ, направен през призмата на изкуство е необходим и полезен за обществения дискурс в българското общество.
Продуценти: ВИДЕОХОЛИКА и Нено Белчев
Режисура, камера и монтаж: Нено Белчев
Сценарий: Безмер Багрянов и Нено Белчев
Звук: Мартин Евстатиев
В ролите по реда на тяхната поява във филма: Павел Шанов, Нено Белчев, Петър Атанасов, Цонка Белчева, Павлина Младенова, Радул, Белчо Белчев, Ирена Димитрова, Полина Милчева, Петър Костадинов, Румен Рашев, Алекси Иванов, Пламен Димитров (в ролята на майор Дамянов), Мариана Шиеверсka, Иван Бараков, Калин Белчев, Красимир К. Костов, Елен Сабатини, Милка Юдова, Якуб Шиеверсkи.
Трейлър: https://drive.google.com/file/d/0B272EmvD2ZSlbTRJejR0MEhSb1U/view?usp=sharing
Препратка към страницата на филма във Фейсбук:https://www.facebook.com/MyHeartOctopus/
Препратка към страницата на Нено Белчев (където също има много повече инфо за филма + на английски): www.nenobel.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s