Прожекция на филма “Папуша”

10498479_697275630382744_2563825769190258706_o

По случай 8-ми април – Международен ден на ромите, Център „Амалипе” в партньорство с Арт-клуб „ТАМ” и Полски Институт София организират прожекция на филма „Папуша” (информация по-долу).
8-ми април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. През тази година ООН и Европейският съюз подкрепят идеята на Международната организация „Романо юнион”. Ha тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.
За останалите събития по отбелязването на 8-ми април посетете тяхната web страница: www.amalipe.com

ЗА ФИЛМА:
Папуша, 131 мин., с бълг. субтитри
Режисьор – Йоанна Кос-Краузе и Кшищоф Краузе
Оператори – Кшищоф Птак и Войчех Старон

Папуша е псевдоним на една от най-известните, автентични ромски поетеси, чието истинско име е Бронислава Вайс. Тя е от род на пътуващи роми, музиканти артисти. От същия род е и съпругът ѝ. Като година на своето раждане Папуша споменава 1909, но в познатите документи фигурира дата 30 май 1910 година. Известни са също и други сведения, които оспорват рождената дата на поетесата, но в крайна сметка, става дума за началото на 20 век, за период от две години, който за един номадски народ няма кой знае какво значение. Омъжена на 15, скоро след това Папуша започва да пее свои собствени балади на основата на известни ромски разкази и песни.
Втората Световна война носи трагични изпитания и смърт на ромите в Полша.
Десетки хиляди загиват в хитлеристките лагери. Трагедията не отминава и рода на Папуша. Нейната фамилия осиротява с над 100 роми. Тази трагедия е отразена в песните на поетесата, в една от най-известните и творби – „Кървави сълзи“.
Папуша, т.е. „кукла” я наричат ромите, тези пред които тя рецитира или пее първите си песни. Да, песни, защото така определят на своя език („гиля” на ромски език) текстовете и мелодиите на своята любимка ромите. Не са записани, не са запазени първите ѝ поетични импровизации. Едва по-късно, когато Папуша съзнава своята дарба, а и вече е грамотна, сама записва творбите си. „Ромска песен” е едно от първите и записани стихотворения. То е посветено на Юлиян Тувим, който заедно с Йежи Фицовски, също поет, е очарован от нейната дарба, събира и превежда стиховете и на полски.

НАГРАДИ:
. Специално отличие на журито на МФФ в Карлови Вари;
. Награда на публиката на МФФ в Солун 2013;
. МФФ Валядолид 2013 – най-добър режисьор, най-добър актьор; Награда на младежкото жури;
. МФФ Пуне 2014 – най-добър филм и най-добра режисура;
. Полска филмова награда „Орел“ за най-добра актриса; .
Gwarancja Kultury (награда на телевизия TVP Kultura) – награда в категорията филм „за режисьорския тандем, създал във филма първата в полското кино панорама на съдбата на полските роми през последния век“.

ВХОД СВОБОДЕН.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s