НЕВИДИМИ 1 – вербатим театър и дебат

НЕВИДИМИ 1 – вербатим театър и дебат за достъпа на хора с физически увреждания до културни и социални събития
10808262_10152475600463597_443231612_n
Дебатът ни този месец фокусира върху достъпа на хората в неравностойно положение до културната и социалната среда в града ни. Каква част (или не-част) е заобикалящата ни градска среда за хората с физически увреждания? Доколко всичко, което е достъпно за нас, е достъпно и за тях? Съществува ли взаимно разбиране по въпросите за достъпа и до къде стига нашата лична инициатива в създаването на мостове, по които да стигаме един до друг? Отговорите ще търсим заедно тази събота, 22.11 в клуба на пенсионера и инвалида на улица „Краков” 8А, Велико Търново от 15:00 часа.

Преди дебата да стартира ще може да гледате Невидими №1 – първото представление от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. Режисурата е на Неда Соколовска (София), която се занимава с вербатим театър – театър, базиран на документални интервюта, в който актьорите разиграват текста без никаква промяна или импровизации, като задължително на сцената се демонстрират и някакви автентични ритуали. Резултатът се съчетава с живата емоция на изпълнителите и се създава усещането за експеримент. Сценографията е на Деница Аргиропулос, а хореографията е от Garage Collective.

Представяйки различни „гледни точки“ през съдбата на няколко „документални“ герои с увреждания, екипът на ВОКС ПОПУЛИ прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният “вербатим“ метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво.

Представлението ще бъде на български език, а времетраенето му е 75 минути.

Спектакълът е на “Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ” и участват Диана Енчева, Валентин Кирков, Йонко Димитров, Любомир Любенов, Деница Даринова и със специалното участие на Велислав Велчев, който е на 24 години и с ампутирани крака. (През лятото на 2009 година през тялото му преминават 23 000 волта и след 80% изгаряния и 5 месеца, прекарани в болница и над 10 операции, той вярва в себе си и с усмивка не се отказва от мечтите си.)

Модератор на дебата: Стефан Кръстев (център за кутура и дебат „Червената къща”)


Дебатьори:
Неда Соколовска – Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ
Галина Георгиева – Българско образователно общество
Илиян Бояджиев – Координатор на СИБ, Регион Велико Търново

Събитието се организира от VT Events в парньорство с Център за култура и дебати ”Червената къща” и Съюза на инвалидите в България, по проект ”Българска мрежа за граждански диалог”, по програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2009-2014 г.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s