Представяне на книгата на фотографа Никола Михов Forget Your Past Mонументалните паметници от времето на комунизма

581068_338647166245594_619414830_nКнигата „Forget Your Past” (изд. Жанет 45, 2012) проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от по строяването им до наши дни. Тя включва 34 фотографии, както и подробна информация, събирана от автора в продължение на повече от три години. Заглавието на книгата е заимствано от надписа „Forget your past” над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който илюстрира съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма. Замислени като знак на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Независимо, дали са посветени на Съветската армия, на Априлското въстание или на Сръбско-българската война, днес те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.
Досега албумът е представян в София, Париж и Амстердам, а едноименната изложба е показвана в рамките на Месеца на фотографията в Лондон, фестивала Sofia Architecture Week”, в Българския културен институт в Берлин, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София, както и по време на изложбата “Socialism’s Material Residue” в Амстердам. В края на 2012г. книгата попада в селекцията “The best photobooks of the year” на британското списание “British Journal of Photography”, a в началото на 2013г. авторът и получава награда на Съюза на българските журналисти (СБЖ) за работата си проекта.
Книгата ще бъде представена лично от от автора й Никола Михов. Той е роден в София през 1982 г. През 2002 г. заминава за Париж, където започва да се занимава с фотография. Участвал в редица международни изложби и фестивали. Носител е на наградата от международното фотографско биенале „Фодар“ през 2009 г. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. Никола е съавтор на проекта „СОЦМУЗ“ – Виртуален музей на графичния дизайн от времето на социализма (www.socmus.com).
www.nikolamihov.com
nikolamihov.com@gmail.com

 

http://www.facebook.com/events/559336577417388/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s